Ett sjukhuskök med extra allt!

Karolinska Universitetssjukhuset Solna, är ett av världens mest moderna och hållbara sjukhus. Hit kommer de patienter som är svårast sjuka och skadade, och för vilka kosten är extra viktig.

I tillagningsköket arbetar fem personer och i specialkost/dietköket ytterligare fyra med att tillaga och leverera 500–700 portioner patientmat varje dag. På samtliga 20 specialavdelningar finns dessutom måltidsvärdar.

- Vi lagar maten i köket, sedan kyls den ner till 3 grader för att behålla smak och näring, och levereras till avdelningen där måltidsvärden värmer och serverar den, berättar platschef Michaela Signorelli Wallin på Signatur by Coor som sköter måltidsverksamheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Patienterna har en basmeny med 15 olika rätter att välja på, men tillsammans med flera specialkostmenyer blir det sammanlagt hela 115 rätter. Måltidsvärden tar upp beställningen från menyn, precis som på en restaurang. För många svårt sjuka kan aptiten försvinna helt eller delvis och maten på sjukhuset är därför viktig. Den ska både se aptitlig ut och smaka bra. Målsättningen är att leverera ”hemlagad mat” för att ge patienterna ökad matglädje och locka dem att äta behovsanpassad och rätt komponerad mat.

Dieta har levererat hela kökets utrustning på uppdrag av Storköksbyrån i tät dialog med Karolinska sjukhuset, berättar projektledare Kjell Lundström.

- Ett sjukhuskök behöver förstås avancerad utrustning, men det är inget ovanligt för oss på Dieta, säger han.

Ur företagets breda sortiment har produkter som passat specifikationen från Karolinska valts ut, bland annat Dietas egna kokgrytor som är fristående på ben.

- Med våra fristående kokgrytor är det mycket lättare att hålla rent på golvet när man slipper bultar som samlar vatten och smuts i infästningarna. Dessutom är de enkla att flytta om man någon gång skulle byta ut dem, fortsätter Kjell.

För att driften i detta supermoderna kök skulle flyta utan problem från dag ett fick hela personalen utbildning i hur man sköter samtliga maskiner. Kjell Lundström höll själv i denna med hjälp av representanter för de olika leverantörerna.

Det nya köket på Karolinska har varit igång sedan 1 december 2018 och Michaela Signorelli Wallin är mycket nöjd med utrustningen.

- Det fungerar bra alltihop, konstaterar hon.

Produkter som Dieta levererat till köket på Karolinska i Solna:

Banddiskmaskin Meiko (inte allt för vanligt med banddiskmaskiner i Sverige)
Tunneldiskmaskin Meiko
Grovdiskmaskin Granuldisk
Kokgrytor Dieta
Kombiugnar Rational
Kylar, frysar och blastchiller Haglund Industri
Upptiningsskåp Ipinium
Blandningsmaskin Varimixer
Temperaturövvervakning Coolguard
Golvvårdsanläggning Lagafors